Ruokahävikki

Kehittyneiden maiden yltäkylläisyys näkyy myös ruokahävikin määrässä. Ruokahävikkiä syntyy Suomessa noin 400-500 miljoonaa kiloa vuodessa. Noin 30% hävikistä syntyy kotitalouksissa, mutta myös ruokateollisuudessa, kaupoissa ja ravintoloissa. Kaikki tämä ruoka on ollut alunperin syömäkelpoista. Sen tuottamiseen on käytetty tuotantopanoksia ja kulutettu ympäristöä aivan turhaan. Eniten ruokahävikkiin menee vihanneksia, hedelmiä, leipää, lihaa, maitotuotteita ja erityisesti kahvia, sillä usein kahvia keitetään liikaa ja pannun pohjalle jäänyt kahvi heitetään pois. Suurin syy ruokien heittämiselle jäteastiaan on pilaantuminen, sillä ruokaa on vain hankittu liian paljon tarpeeseen nähden. Ruokahävikki kertoo erityisesti ruoan arvostuksen puutteesta. Vuonna 1980 suomalaiset käyttivät tuloistaan 21,3% elintarvikkeisiin. Vuonna 2019 vastaava luku oli 11,4% . Mikä kertoo myös siitä, että kulutus on suuntautunut muihin asioihin, kuin elintarvikkeisiin.